Daggry og grågæs

Daggry og grågæs

De høje smukke gæs er ikke meget for at komme tæt på vores lokkere.

Lyden i det fjerne.

To en halv time før solopgang mødes vi tre mand på en mark på det sydlige Sjælland.
De seneste par dage har der været over 1.000 gæs på selv samme mark, og nu skal vi forsøge lykken med 80 lokkere og et veltilrettelagt skjul i en hyldebusk.
Alle remedierne fylder en mindre kassevogn, og det hele er anbragt i grøften under hylden dagen i forvejen.
For slukkede lugter triller vi ned over stubben, og kan i det fjerne høre gæssene nede i søen en lille kilometers penge væk. I sandhed en lovende lyd.

Måneskinsarbejde.

Månen er i tredje kvarter svagt aftagende, og der står en tynd klar cirkel om den lysende skive langt over vores hoveder. Stjernerne er der også, men det kraftige månelys skjuler de fleste.
Det tager en times tid at få de mange lokkere samlet og anbragt. På trods af den fine måne er en del af samlearbejdet noget famlende, og for novicen er der mange stærke førstegangs oplevelser.
Blot for at nævne et enkelt eksempel, så er det klart det smarteste at begynde med de lokkere der skal stå længst væk, ellers øger man risikoen betragteligt for at snuble over plastikmonstrumerne, når man skal passere en tavs og næsten usynlig flok på sin vej.

Gæs
© huntersmagazine.com
2003, Steen Andersen

Fem grågæs på paraden.

Skjulet.

Yderligere en time forsvinder mens vi opbygger og i flere omgange perfektionere skjulet, der også skal yde dækning så gæssene ikke kan se ned i det. De smukke store fugle har gode øjne, og blot et enkelt hvidt låg på en termokande, der stikker lidt uden for sløringsnettene, er alt hvad der skal til for at gøre dem mistænksomme.
Vel inde i skjul begynder spændingen at brede sig i takt med at vi kan se de første flokke ude i horisonten, i samme retning hvor solen langsomt løfter sig.

De første gæs.

Den første lille flok gæs kommer tæt på i en enkelt cirkel, og de første to gæs bliver prompte leveret.
Derefter går der lang tid med at se hundredvis af gæs i større flokke på op til 30 – 50 fugle komme tættere og tættere på, for at slå af inden de er på skudhold.
De to flyvende plastiklokkere afmonteres, men lige lidt hjælper det. Duggen faldt mens vi gik og satte lokkerne op, så de nu er ganske blanke. Det kan være en af faktorerne der afsløre os, men det er der bare ikke noget at gøre ved.

En herlig morgen.

Tre gange er der ild i geværerne, og hver gang falder der en gås eller to til jorden. Hunden bliver sendt op af skjulet med det samme, og kan levere gæssene en efter en.
Da gæssene en times tid senere returnerede til søen, var det også tegn til at vores tid i skjulet var ovre for denne gang. Samtlige de fem gæs der blev påskudt er leveret, og i løbet af en times tid er det hele pakket ned igen.
En smuk jagtform, som kræver flid, indsigt og en del hårdt arbejde, og når det krones med godt selskab i skjulet og flotte fugle på paraden, så er det lidt lettere at holde sig vågen resten af dagen.