Debat

Debat

Fakta!

Hølløj Steen
Nu findes der vel også deltagere, der er rimeligt saglige, og som iøvrigt opfører sig ordentligt. Jeg bryder mig i alle tilfælde ikke om at bliver sat i bås, på den måde. At man er annonym i forhold til andre debatører på VTF, er jo ikke det samme som, der er frit slag, og man ikke skal stå til ansvar - Jeg er ikke annonym, på det pågældende forum, mine personlige oplysninger fremgår blot ikke for almindelige læsere. Det er af sikkerhedsmæssige årsager, så brådne kar ikke blot kan hente omdiskuterede genstande/våben på min adresse.
Jeg havde stor respekt for din tilbageholdenhed, i dit første svar til Jens Peder -synd, at du lader dig trække ned på deres niveau.
Ovennævnte er ment som venligsindet kritik, og jeg håber at det bliver modtaget sådan !!
Glæder mig iøvrigt til udsendelsen !!!!!!!!!!!
Med de venligste jægerhilsner
Anders Bruun
(Ex Cop)

Halløj Anders Bruun,
Ja, der er heldigvis mange debatdeltagere – selv på de fri fora – som er saglige og opfører sig ordentligt. Og jeg mener heller ikke, der har været anledning til, at vi har krydset virtuelle klinger.
Jeg har også stor respekt for argumentet og ønske om diskretion i forhold til tyveknægte og den slags, men står dog ved, at når kritikken bliver personlig, så må den der rammes af kritikken også vide hvem der kritiserer hende eller ham. Sådan ren principielt.
Samtidig glæder jeg mig over, at Du bifaldt min oprindelige tilbageholdenhed i mit første svar til Jens Peter Jensen – som oven i købet ønskede at være anonym på HuntersMagazine, men gav den fuld skrue på et andet fora. Da jeg konstaterede dette forhold, valgte jeg at træde ned på niveauet – så at sige – for tilbageholdenhed og diplomat kan kun anvendes, hvis den man kommunikerer med, besidder de samme evner, og det lader ikke til at være tilfældet i lige netop denne sammenhæng.
Og jo tak, jeg opfatter i høj grad Dit debatindlæg som velkommen kritik. Tak for det.
Udsendelsen har som tidligere omtalt premiere søndag den 18. marts klokken 17.00 på dk4, og i den fortæller en professionel jæger hvilken kaliber han foretrækker og hvorfor. Og lad mig bare sige det med det samme. Han er heller ikke enig med Jens Peter Jensen.....

Sikke en masse vrøvl!

Hej Steen
Sikke en masse vrøvl nogle personer kan få ud af dine historier.
Jeg vil blot indskyde at jeg læser alt hvad du skriver med særdeles stor fornøjelse. Det hele er både spændende aktuelt og meget inspirerende.
Skal du ikke snart skrive en ny bog ?
En stor tak fra
Brian Hørup

Hej Brian Hørup,
Tak for opbakningen.
Jo jeg er i gang med den næste bog. Den kommer til at hedde Fra Arktis til Afrika, og den er i alt fald rigtig hyggelig at skrive. Hvis ellers der er lidt held og en del arbejdsiver med i dette spild, så er den klar til jul.

338 Blaser

Hej Steen
Jeg vil starte med at sige, at jeg syntes de udsendelser du laver til dk4 er rigtig gode, du får dit budskab klart ud, og folk der ikke går på jagt ( min kone ) forstår hvad du siger, og kan fornemme hvor meget du holder af naturen, vildtet og jagten. Du virker ærlig, og klipper ikke mindre "smuttere" fra, som f.eks. et hak i panden under bøffeljagten. Jeg har desværre ikke set nogle af de dvd´er du har lavet, men det vil jeg gøre hurtigst muligt.
Angående dit brug af 338 Blaser magnum på din tur til Afrika, så kan jeg kun sige at du ( efter min mening ) ikke kan vælge en bedre kaliber til jagt på antiloper. Jeg har på adskillige ture til Namibia og Syd afrika anvendt 338 win mag og altid med gode resultater, det er altid rart med lidt ekstra
power til de større arter som eland, oryx, zebra og blue wildebeest. 338 win mag er også udemærket til de mindre, arter, jeg har ikke oplevet kødødelæggelser af væsenlig grad på springbuk, blesbuk eller impala.
Forskellen mellem 338 og din gamle 375 er at man kan få lette kugler i 180 -210 gr til 338 hvilket er en fordel på lange skudafstande. De sidste par gange jeg her været i afrika på jagt, har jeg anvendt en 338-06 A-Squere, med 180 - 225gr kugle, som jeg anser for at være fin kaliber til antilopejagt,( prøv den kaliber en gang du for tid ) rimelig rekyle og nok power til de større arter. Jeg mener i øvrigt at kan jægeren ikke skyde præcist med en kaliber pga. rekylen, har han ikke trænet nok på skydebanen.
Fortsæt de gode udsendelser
Knæk og bræk
Tom Grevinge

Hej Tom Grevinge,
Tak for opbakningen.
Ja, .338 er et nyt bekendtskab for mig, og jeg har været rigtig glad for den. Det er blevet til en canadisk elg og fem antiloper fra impala til gnu. Det gik rigtig fint.
Jeg er helt på linie med Dig. Hvis folk ikke kan ramme, så har de ikke øvet sig nok.
Vores udsendelser fortsætter med glæde.

Jagt i Afrika

Hej Steen Andersen
Først vil jeg takke for dine gode udsendelser på DK4 hvor du, ærligt, beskriver jagt på forskellige dyr på forskellige geografiske lokaliteter.
Du er ikke bange for, for åben skærm, at vise dine få bummerter som alle jægere, uanset hvor dygtige de er vil komme ud for. Samtidig skal du også have ros for, i mine øjne, at være en god jæger med god etik og stor indsigt i relaterede emner. Det er med stor interesse at jeg har læst de forskellige indlæg vedrørende dine jagter og med hvilken kaliber du foretrækker at jage.
Jeg har ikke selv stor erfaring som jæger, langtfra, men har inden for de sidste to år, 2 gange været i Namibia, hvor jeg har skudt kudu, bjergzebra, oryx, gnu, vortesvin, springbuk, impala, steenbuk og duiker. Alle dyrene blev nedlagt med kal. 300 win. magnum uden besvær. Jeg kan godt forstå dine argumenter om at anvende så stor en kaliber som muligt eller, anvende en mindre kaliber med stor mundingshastighed. Som du selv siger, så skal dyrene lide mindst muligt og det opnås bedst ved at anvende så tunge kvalitetskugler som muligt og eventuelt, for de mindre dyrs vedkommende, anvende kalibre med stor hastighed så der bliver gennemskud på dyret. Jeg har endog hørt om Dik Diks som er blevet nedlagt med store kalibre uden "at komme nævneværdigt til skade".
At spotte dyrene fra jagtbilen er helt naturligt idet, PHen og jægeren er hævet et stykke over jorden og derfor har et bedre overblik men, det er selvfølgelig ikke ensbetydende med at der også bliver afgivet skud fra bilen.
Med min ringe erfaring er jeg dog af den overbevisning, at de afrikanske dyr, på
grund af rovdyrene, er meget skudstærke og derfor næsten altid uanset kaliberstørrelse, selv efter rene træffere, stikker af og må opspores ved at følge blod og aftryk. Samtidig er jeg af den overbevisning at et "spine" skud eller et skud til hjernen, selv med en mindre kaliber vil medføre at dyret går ned på stedet. I gamle dage havde jægerne flere rifler af forskellig kaliber med på jagten. Riflerne blev båret af diverse hjælpere og den riffel som jægeren ville anvende til det stykke vildt som stod for, blev overdraget til jægeren. I dag har vi take down rifler og kan skifte piper med forskellige kalibre på det samme skæfte. Det er dog ikke muligt at ligge ude i bushen og pludselig skifte pipe fordi der står et mindre dyr som man gerne vil nedlægge.
På grund af ovennævnte og på grund af rovdyrene, eller andre farlige dyr, som findes mange steder, kan jeg godt forstå de jægere som vælger at bruge 375 HH, som kan bruges til det hele. Uden at vide det, har jeg opfattelsen af, at de kritiske røster aldrig har været på jagt i Afrika og derfor måske er lidt misundelige.
Med venlig hilsen
Torben Agner

Hej Tom Agner,
Tak for opbakningen.
I forhold til debattørernes afrikaerfaring, så ved jeg – fra ham selv – at Jens Peter Jensen har været på jagt i Afrika 12 gange og at han altid har anvendt 6,5x55 og nedlagt vildt i størrelsen op til eland. Jeg er sikker på han er en meget dygtig skytte, og har stor respekt for hans evner som sådan. Jeg tog oprindeligt til genmægle, for at få flere nuancer ind i det her med kalibervalget, og det har da i alt fald været vedkommende for en masse læsere.
Jeg har selv været i Afrika et nogenlunde tilsvarende antal gange, og skudt med 6,5x55, 30-06, .338 Blaser Magnum, .375 H&H Mag. .458 og .500 NE. Mine egne erfaringer med 6,5eren var ikke ret gode. De andre kalibre har fungeret glimrende.
I tidens løb har jeg jaget med noget over 20 forskellige professionelle jægere, og talt med i hvert fald 40 andre om kailber og kugler. De fleste udtrykker det på denne måde: Brug en tung langsom kugle, så kan Du skyde det meste og får fornuftig schweiss at gå på, hvis der er brug for det.

Den

Hej Steen
Ja man (du) skal høre meget før ørerne falder af! Jeg må sige ganske bramfrit, at debattørerne Jens Peter Jensen og LØVIG omgås sandheden lemfældigt eller også har de to herrer problemer med at læse / forstå en ellers tydelig og klar skrevet artikel af Steen Andersen. Den evige diskussion om kaliber- og kuglevalg vil aldrig få en ende, men at lytte til en erfaren mand og få fakta forelagt er en ting, der almindeligvis vil fremme forståelsen og give stof til eftertanke. I Afrika har jeg nedlagt adskillige antiloper med 7mm. Rem. Magnum - det fungerede fint i mit tilfælde, men forholdene var også af en sådan beskaffenhed (helt frit skudfelt), at jeg kunne bruge denne hurtige, men også følsomme kaliber for ganske små forhindringer (græs). Den professionelle jæger anbefalede mig at skifte til 375HH Mag. (tung kugle 19,4 gr. - ikke så følsom) idet jeg så ville få flere muligheder for at kunne afgive forsvarlige skud. Jeg lyttede til PHén og det viste sig hurtigt, at det var et godt og rigtigt råd.
Det er givende og klogt at lytte til vejledning - så kan man derefter selv træffe egen beslutning efter moden overvejelse. Jeg tror, det til alle tider vil være sådan, at vi jægere vil have en særlig forkærlighed for èn kaliber - det er positivt, så lever mangfoldigheden og forhåbentlig tolerancen videre i den brogede flok af nimrødder.
Venlig hilsen
Mogens Winther

Hej Mogens Winther,
Ja, det skal man jo som bekendt.
Det er en interessant iagttagelse Du der har gjort med .375eren, og det er lige netop den vinkel som vi også kommer til at belyse i Jagtmagasinet på dk4 på søndag den 18. marts. Jeg har også altid gerne lyttet til mange forskellige kilder, før jeg har truffet mine egne valg.

Debat på foraer

Hej Steen.
jeg er een at dem det syntes godt om dine artikler. Hold dig klogest væk fra disse "foraer"...
90% af dem komme aldrig afsted på jagt...
99% af dem har aldrig ejet en riffel over kaliber .308cal...
99% af dem er bare katalog dyrkere...
99% af dem kommer kun på en skydebane..
99% har en mening om noget de aldrig har ejet..eller kommer til at eje.
99% af dem dyrker kun "netlivet".
vh jens poulsen

Hej Jens Poulsen,
Tak for tilliden.
Det kan være Du har ret, omend i alt fald Jens Peter Jensen hævder at være en meget erfaren afrikaspecialist.

Debatten og de usaglige påstande om Steens angiveligt dårlige jagtmoral.

Kære alle - ikke mindst Steen.
Jeg har nu fulgt Steen Andersens gøren og laden i en halv snes år. Jagtmagasinet på dk4, nærværende net-avis og andre sammenhænge har forlængst bevist, at vi har med en mand at gøre, som for det første har et meget højt jagtetisk afsæt, dernæst gør meget for at være nøgtern og objektiv, og endelig - i modsætning til alt for mange selvproklamerede jagt-eksperter - også har plads til lidt selvironi og gør opmærksom på når han en sjælden gang fejler eller kvajer sig (hvilket det absolut ikke er mit indtryk sker ret tit).
Han er alsidig, nysgerrig, ydmyg og serøs på een gang, og det er der sq ikke mange i branchen - eller i nærværende debat - der kan bryste sig af.
Klø på, Steen, og kom igen. Lad ikke en lille håndfuld bedrevidende kværulanter med en ukendt dagsorden ødelægge hverken dit arbejde eller dit humør.
Mvh. Thomas Petersen, Kongens Lyngby, jæger i flere lande gennem 35 år.

Kære Thomas Petersen,
Tak for det smukke skudsmål, som jeg efter bedste evne vil forsøge at leve op til.
Og opfat det bare som et løfte; Vi klør fortsat på, også med at fortælle om jagten sådan som den foregår i virkeligheden. Og jeg garanterer, at mit humør ikke kunne være bedre, end når der er læsere og seere som har en holdning til det vi beretter om.

Tak til alle.
Lad endelig debatten fortsætte!
Steen Andersen
Udgiver.

Vær med i debatten

Debatten er fri og åben her på Huntersmagazine. Skriv til: debat@huntersmagazine.com