Elg med mos og tranebær

Elg med mos og tranebær

Køllen.

En elgkølle er et enormt stykke kød, som kun i de færreste husholdninger kan anvendes i et helt stykke. Derfor giver det mening at forlægge køllen i de stege der naturligt forekommer, når man følger hinderne mellem de forskellige muskelgrupper.
Et af de mindre stykker har samme form som en svinemørbrad, og det egner sig fremragende til 2-4 personer, hvis udgangspunktet er en stor kalv eller et voksent dyr.

Ingredienser til 2 personer.

Lårsteg ca. 100 gram pr. kuvert
1 persillerod
¼ knoldselleri
1 løg/rødløg
1 porre
1 håndfuld tranebær
2dl. suppe
(Evt.) 1dl. fed fløde
400g. Store kartofler
Smør/fløde/mælk ca. 1dl.
Persille
2 håndfulde grøn, frisk salat.

Sådan gør Du.

Alle hinder og scener fjernes. Så brunes kødet kort og hårdt på alle sider i en kasserolle. Gerne i smør der giver mest farve på overfladen. Under slutningen af denne bruning tilsættes den hakkede persillerod, selleristykker, løg, porre og en håndfuld friske tranebær. Og gå nu ikke i panik, hvis Du mangler en af ingredienserne, find bare på noget andet tilsvarende i stedet. I samme åndedrag er det også rimeligt at tilføje, at tørrede tranebær gør det mindst lige så godt som de friske.
Når stegen er brunet, løftes den op. Grøntsagerne varmes godt igennem, og så tilsættes der suppe – kogt på elgknoglerne fra køllen, eller en anden gød kraftig okseagtig suppe – og måske et lille skvat fed fløde. Kog det op, og skru derefter ned for varmen så det småsimre, hvorefter kødet lægges i gryden og låget på.
Brug bare et stegetermometer. Når kødet passerer 55 grader skal det op og ligge og blive færdig under et viskestykke.
For at få rosastegt elg, skal sluttemperaturen i midten af kødet være 61 grader, men under viskestykket trænger varmen stadig ind mod kernen af kødet. Derfor skal stegen op lidt før den er helt færdig.

Kartoffelmos.

Ja, det har vi jo været inde på før. Pulveret fra pakken er ok, men store kartofler der koges og moses groft bliver bare så meget bedre, og er intet besvær. Kog store skrællede kartofler i 25 minutter. Hæld vandet fra. Mos dem med smør, mælk eller fløde. Smag til med salt, og ha mosen klar og skoldhed når retten skal serveres. Forskellige lyse rodfrugter kan indgå i mosen med stor fryd.

Sovsen.

Når stegen er taget op af kasserollen, skal suppe og grøntsager koges godt igennem, så suppen reduceres. Si derefter grøntsagerne fra suppen, og tryk al væden ud af dem når de ligger i sien. Reducer sovsen yderligere til den får den rigtige konsistens og tilsæt eventuelt lidt farve.

Servering.

Når stegen har den rette temperatur – og får den ikke det af sig selv, så giv den lidt mere tid oppe i sovsen – er det tid til at servere det skønne dyr.
Lidt grønne salatblade i bunden, så en klat mos og ved siden af tynde skiver af den rosa steg, et par friske tranebær og en fornuftig portion sovs over kød og mos.
Hakket persille og friskkværnet pepper på toppen af det hele og hovedretten er klar til gå sin sejrsgang....