Jan Krossteig 75 år

Jan Krossteig i sit rette element – på vej på jagt i den tidlige morgensol. Her under Sydkorsets bue i Sydafrika for en lille halv snes år siden.

Skrevet af Steen Andersen.

Den fynske slider.
Jan Krossteig har skabt sine resultater selv. Han er en ægte slider der aldrig giver op. I de tidlige år indledte han arbejdsdagen før solopgang med at kaste op, men han fortsatte med at forfølge sin drøm om, at udvikle og drive et verdensomspændende jagtrejsebureau. Drømmen gik i opfyldelse og indtil april i år var dagens fødselar også hovedaktionær i den virksomhed han grundlagde i 1974.
Nu er aktiemajoriteten solgt til to investorer og selskabs daglige leder, mens Jan Krossteig er blevet bestyrelsesformand og mindretalsaktionær.
Det er anden gang Jan Krossteig har solgt sit livsværk. For efter det første salg tilbage i slutningen af 1990erne gik Diana Jagtrejser konkurs i 2008 og rejseentreprenøren fra Svenborg købte stumperne af det forliste imperium tilbage og byggede det hele op på ny. Det er et arketypisk karaktertræk ved Jan Krossteig: Han gør tingene fuldt og helt. 

Har prøvet det meste.
Dagens fødselar har haft hundepension, sommerkoloni for københavnerbørn, campingplads og ondt i alle lemmer efter som hel ung jæger at have hakket roer hos en landmand for på den måde at betale for jagtlejen.
Jan Krossteig er uddannet herrefrisør, og det var han naturligvis også god til, og var godt på vej ind i den fashionable modeverden da han skiftede spor og blev juniorsælger hos den lokale Volvo-forhandler.
Den unge Jan Krossteig kunne sælge. Ofte tog han en af de brugte biler, som det var hans lod at sætte i omsætning, om morgenen, og kørte ud i landskabet for at finde en køber. Det var næsten altid posten eller den lokale frisør der kunne hjælpe den ihærdige sælger videre. ”Frisørerne, de kender alt og alle i deres lokale område. Jeg blev klippet og studset flere gange om ugen,” har dagens fødselar en gang fortalt om sin handelsstrategi. For frisøren kendte altid til en, der stod for at skulle have udskiftet sin gamle bil, og så kørte Jan Krossteig simpelthen ud til den potentielle køber.
Som regel kom den unge sælger tilbage med bussen og pengene for bilen.

Ildhu.
Det er den stærke kombination af enestående salgstalent og brændende jagtlængsel som er gået op i en højere enhed og har ført til en jagtkarriere og et virksomhedseventyr der kun kan komme fra H. C. Andersens Fyn.
Jan Krossteig har jaget i over 40 forskellige lande. Og han har jaget mange, mange forskellige vildtarter. Museet på Valdemarslot bugner af de eksotiske trofæer som Jan Krossteig har fældet i et langt og meget aktivt jægerliv, der også omfatter de traditionsrige fasanjagter og i de tidligere år også de barske ture med vand under kølen på de iskolde fjorde omkring hjemstavnen på Sydfyn.

Det uofficielle portræt.
Jens Ulrik Høgh har skrevet et meget fint officielt portræt af Jan Krossteig, som er udsendt af Diana Jagtrejser her i anledning af den runde fødselsdag. Dette portræt findes i sin fulde længe nedenfor.
Men billedet af Jan Krossteig, som jeg har rejst med i Afrika, som jeg beundrer og værdsætter højt og som jeg har den dybeste respekt for som menneske, som jæger og som forretningsmand, ville ikke være komplet, hvis jeg tilbageholdt erindringen om et lille replikskifte der fandt sted i sommeren 2009, hvor jeg fulgte med Jan rundt i Sydafrika på en kort safari, hvor han havde planlagt at fælde en elefant, to bøfler, en nyala og det løse….
Vi står på den udendørs skydebane oppe i forbindelse med jagtreviret i Limpopo ganske tæt på grænsen til Zimbabwe.
Jan er i gang med at testskyde sin CZ500 Magnum i kaliber .375 H&H.
Jeg filmer selv, for at gøre hele det portræt jeg skal producere af Jan så teknisk let som muligt.
Det er en varm dag allerede her fra morgenstunden og de to første skud sidder som de skal.
Skydeteknisk er der ingen grund til at skyde mere, men jeg vil gerne have et par sekvenser yderligere, og beder derfor Jan om at skyde et par skud mere.
Han nægter. Og vender sig meget bestemt mod mig i et toneleje som trak man en rusten kæde gennem et nedløbsrør: ”Er Du klar over, hvad sådan en patron koster?”

Det officielle portræt.
Udsendt af Diana Jagtrejser og antageligt skrevet af Jens Ulrik Høgh.

Den fynske drøm.
Jagtverdenens svar på Mærsk Mc-Kinney Møller - grundlæggeren af Diana Jagtrejser, Limpopo Travel A/S og Safarieksperten, Jan Krossteig - fylder den 26. juni 75 år.
Havde Jan Krossteig været amerikaner, så havde dette mini-portræt af fødselaren givetvis kredset om, hvordan snirklede veje og årtiers hårde indsats ledte til verdens største jagtrejsebureau og opfyldelsen af den ”amerikanske drøm”. Men Jan, hvis mor var færing, har tilbragt stort set hele sit voksenliv på Sydfyn, så skal der sættes mærkat på drømmen, må den blive ”fynsk”. Det gør imidlertid ikke drømmen mindre levende eller fantastisk. Tværtimod.
Jan Krossteig havde prøvet lidt af hvert i livet - herunder både hundekennelejer og bilsælger - da han i 1974 fungerede som chef for Vindebyøre Camping på Tåsinge ved Svendborg. Hans blandede erfaringer taget i betragtning, var det måske ikke så underligt, at Jan, som var passioneret jæger, sammen med to andre jægere grundlagde Diana Jagtrejser samme år, som en reaktion på en dårligt afviklet jagtrejse, de havde været af sted på. I bund og grund var forehavendet tåbeligt. Ingen af de tre vidste særligt meget om jagt og stort set ingenting om jagtrejser. Sprogkundskaberne var ligeledes begrænsede og finanserne var for at sige det mildt sparsomme. De to medstiftere faldt af samme årsager hurtigt fra, men Krossteig holdt stædigt fast i sin ide om at opbygge et jagtrejsebureau og husker tydeligt mavefornemmelsen, da han kastede sig ud i projektet: ”Det var som at springe ud fra en klippe med bind for øjnene – jeg havde ingen idé om, hvor jeg ville lande, eller hvor ondt det ville gøre at ramme jorden”

Fundamentet blev lagt.
Den lille virksomhed startede med at forhandle sig på plads på en række skotske revirer med nogen møje og besvær. En-mandsbureauet Diana Jagtrejser var rent ud sagt henvist til at tage til takke med revirer, som de andre og mere veletablerede bureauer ikke ville have. Dette gav naturligvis en masse praktiske udfordringer og den unge bureauejer stiftede formentlig på meget kort tid bekendtskab med alle tænkelige (og en hel del utænkelige) problemer, som kan opstå i forbindelse med jagtrejser. Utroligt nok holdt Diana Jagtrejser skruen i vandet og havde efter et par år vokset sig til en størrelse, hvor den første administrative medarbejder kunne ansættes.
I 1978 – efter fire års hårdt arbejde – kom der pludseligt et uventet og altafgørende gennembrud for den lille virksomhed. Via en svensk jagtrejsekunde lykkedes det at overbevise de rigtige mennesker i Polens kommunistiske styre om, at det var en rigtig god idé at indlede et samarbejde med Diana Jagtrejser i Danmark. Man startede med en lille håndfuld revirer. Det gik godt. Aktiviteterne voksede og voksede! Nye revirer blev lagt til porteføljen og i 1986 fik Krossteig mulighed for at opkøbe det tyske jagtrejsebureau Weyer Jagdreisen med masser af tyske kunder i kartoteket og desuden samarbejdsaftaler med mange prima polske revirer. I slutningen af 1980’erne sendte Diana Jagtrejser mere end 4.000 jægere til Polen hvert eneste år og var på daværende tidspunkt markedsledende! Verdens største jagtrejsebureau blev i realiteten bygget på mindre end 15 år.
Det efterfølgende årti brugte Jan og hans voksende stab af dygtige medarbejdere – hvoraf mange stadig findes i virksomheden - på at gøre Diana Jagtrejser til et verdenskendt bureau med et udvalg, som matchede firmaets størrelse. De polske destinationer udgjorde virksomhedens økonomiske rygrad, men resten af verden fandt også ind i kataloget, som dermed er et af de mest alsidige jagtrejsekataloger som noget jagtrejsebureau nogensinde har udgivet….

Nye eventyr.
I 1998 solgte Jan virksomheden til anden side for at hellige sig et nyt projekt: Opbygningen af et stort natur- og jagtområde i det nordlige Sydafrika. I relation til Diana Jagtrejser, var det planen at hans parløb med virksomheden skulle stoppe endegyldigt der. Men det skete som bekendt ikke. Heldigvis!
Jan brugte 5 år på at bygge sit enorme jagtområde op og i 2003 stiftede han selskabet Limpopo Travel A/S for bedre at kunne skaffe besøgende til den afrikanske farm. Denne virksomhed havde fra starten et godt forhold til Diana Jagtrejser og fik hurtigt en samarbejdsaftale i stand, som betød at Limpopo Travel håndterede Diana Jagtrejsers antilopejagtarrangementer i det sydlige Afrika. Limpopo Travel var en stor succes fra starten og hurtigt voksede et selvstændigt bureau frem.
I 2006 solgte Anders Hillerup Diana Jagtrejser til Mads V. Jørgensen. Det skulle vise sig at blive skæbnesvangert for den sydfynske virksomhed. Ideerne var rigelige men ikke særligt bæredygtige og det gik hurtigt ned ad bakke for det agtværdige gamle bureau. I efteråret 2008 led Diana Jagtrejser en opsigtsvækkende konkursdød, som efterlod mange partnere, aktionærer og Rejsegarantifonden med store tab. Det var en sort tid for alle, som igennem årene havde ofret blod, sved og tårer på den verdenskendte jagtrejsevirksomhed. Logisk set burde virksomhedens historie nok være sluttet der. Det var i hvert tilfælde svært at forstille sig, at Diana Jagtrejsers navn nogensinde ville kunne genvinde fordums glans. Det lod Jan Krossteig, som jo var virksomhedens oprindelige grundlægger sig imidlertid ikke afskrække af. Han troede på, at jægerne først og fremmest huskede Diana som den store seriøse jagtrejseudbyder og at de med tiden kunne overbevises om helt at se bort fra den sidste sorte tid inden konkursen. Han valgte derfor at købe kundekartoteket og det lettere ramponerede navn. Diana Jagtrejser blev en del af Limpopo Travel A/S, som valgte at anvende navnet til alle jagtrejseprodukter udenfor Afrika og sådan har det været siden. ”Familien” blev samlet.
I år er en ny æra netop blevet indledt for jagtrejsebureauet på Fåborgvej i Svendborg. Jan har i foråret overladt rorpinden til en ny generation i virksomheden, men fortsætter heldigvis i firmaet som bestyrelsesformand.

Enestående livsværk.
Som det tydeligt fremgår, er historien om den danske jagtrejsevirksomhed, som har markeret sig på verdenskortet fra et hjørne af Sydfyn, i høj grad historien om et enkelt menneskes passion, evner, flid, og stædighed. Limpopo Travel / Diana Jagtrejser er et livsværk – og et ualmindeligt vellykket et af slagsen. Jan har al mulig grund til at være stolt af, hvor langt virksomheden er kommet i løbet af dens 43 år. Det samme har alle rejsebureauets fantastiske medarbejdere, lokalområdet, de danske jægere og nationen som sådan…. Der er ikke mange brancher, hvor Danmark markerer sig med verdens største virksomhed.
Nu fylder Jan Krossteig 75 år. Drengen som skiftede skole 12 gange på de 6 års skolegang som det blev til, har været på en helt utroligt spændende rejse frem imod manden, som skabte denne virksomhed! Vi ønsker ham hjerteligt tillykke med dagen og knæk og bræk fremover!