Læsernes mening

Læsernes mening

Deltag i debaten: debat@huntersmagazine.com

Oplagt at bruge jagttegnsmidler

Det må være i jægernes interesse at have så solid og udbredt en bestand af kronvildt som muligt. En betingelse for at opnå det er at give dyrene nogle flere point hos de landmænd, som plages mest, og her er en erstatnings-ordning helt oplagt. Men en betingelse for at opnå erstatning er, at landmanden så at sige lader sig sætte under vildtforvaltningsmæssig administration. Dvs., at hans kronvildt som en del af erstatningsordningen overtages af den offentlige forvaltning, og her vil det være op til det stedlige statsskovdistrikt sammen med hjortevildtgrupperne at vurdere, hvordan ejendommens bestand bedst muligt indgår i den lokale forvaltning. Med erstatningen fraskriver landmanden sig således rådigheden over vildtet, inklusive jagten.
Erstatningen skal selvfølgelig komme fra jagttegnsmidlerne, hvor af en stor del i dag anvendes til langt mere marginale projekter. Det er den bedste investering, jægerne kan gøre. Både i vildt, deres eget image og dermed fremtidens jagt.
Niels Kanstrup

Se den relaterede artikel.

Bukkejagt i Sverige

For at kunne bedømme hvilken buk som skal afskydes skal man først og fremmest
kender sit terræn næsten 100% og vide hvilken fødemængde som er til rådighed til dyrene. Jo mere føde mere vildt. Ligeledes skal man have kendskab til den bestand som er til rådighed for afskydning. Det er meget svært at vurdere om det er en afskuds buk, når man først kommer den 16/8 og 3 dage frem. Det næsten umuligt, det kunne jo vel være en buk med lille opsats, men som er i god fodre stand. Den kan måske blive en rigtig flot buk til næste år?
I det store hele må det jo være den svenske udlejer ,som har pligt til at informere os om hvad der går og hvad der skal skydes væk. Hvis de ikke kan det er der nok god grund til at være mistænksom. (Er det så kun for pengenes skyld han lejer det ud?). Som helårslejer har man jo et bedre overblik, og vil nok også gøre lidt mere for vildtet. Det er ikke forkert at skyde for at få en oplevelse, men har man skudt en lille buk så må jagt-moralen også slå til for ellers kommer den store aldrig. Husk der skal 4-5 små bukke på terrænet for at få en stor.
Knæk og bræk
Jan Pedersen, Broager.

Se beskrivelsen af dilemmaet.

Kronvildt (statens problem)

Der er mange bolde i luften lige nu. Nogen mener at landmændene må tage det sure med det søde, andre mener at naturfredningsforeningnen skal være med til at betale regningen. Og nogen mener at jægerne skal betale..
Jeg tror bare ikke på, at den høje jagtleje er den vigtigste for landmændene.
Mange gange bruger de slet ikke jagtlejen i deres regnskab, da de ofte får jagtlejen sort. Og hvor meget hjælper jagtlejen, hvis den pågældende ikke skyder noget? Året efter vil den pågældende jæger sikkert ikke betale, hvis han ikke har fået valuta for pengene?
Det kunne også gå den anden vej. Lad os sige, at en jæger skød 15 stk kronvildt, op til en statsplantage. Så ville han være den mest upopulær jæger i 10 kirkesogn, ikke mindst mellem de mennesker, der havde jagten i statsskoven.
De ville sikkert gøre alt for at fryse den pågældende jæger ud, selvom han kun gør, hvad landmanden vil have ham til. Landmanden er interessert i at få et stabilt afkast fra sin jord, og han så sikkert helst at kronvildtet ikke fandtes. Set i det lys.,skal man jo huske på, hvem der har dem på kost.
Derfor kunne jeg bedst forestille mig, at landmanden er interesseret i en form for erstatning, da dette er en varige løsning og at en erstatning er skattefri.
Man fristes til at rejse spørgsmålet om ikke det er lidt forkert, at lave en masse etiske lov, når nu man ikke har styr på et problem som dette.
Her tænker jeg feks. på 1 dyr pr 25 ha. Forestil jer 200 krondyr gå i en 10 ha stor majsmark. Det hænger jo slet ikke sammen.
Og hvor meget vil en landmand kunne få for en majsmark, hvor majsen er 2 meter høj pr 1 sep. og høstet pr 10 okt??
Jagten vil sansynligvis ikke være meget vær for en jæger, og tabet vil overskride jagtlejen, uden tvivl.

Thomas

Se den relaterede artikel.