Mere bukkedebat

Mere bukkedebat

Deltag i debaten: debat@huntersmagazine.com

Fingrene væk!

Bukkejagten skal bare blive hvor den er og altid har været!
At flytte bukkejagten er fuldstændig hul i hovedet. Bestanden af råvildt er stigende så hvorfor flytte den? Det kan jeg ikke se ????????
Nick S. Mortensen

Etisk jagt på danske bukke.

Kære medjægere.
Nu har jeg i lang tid hørt på/læst om forskellige jægeres udlægning af hvad
de mener er det rigtige at gøre. Nogle mener jagtiden skal flyttes til august andre mener den skal forblive som nu,og der kan være noget rigtigt i alle de forskellige udlægninger. Personligt tror jeg på at hele debaten skal have en drejning for det hele drejer sig om jagt-moral.

1) prioritet må være ro i egne rækker da vore supergrønne venner drager stor
fordel af den interne tvist blandt jægere. Uroen kan koste dyrt på langt sigt.
2) mådehold og tålmodighed i forbindelse med afskydning af råbukke hvad enten
det drejer sig om maj- eller august-bukke (spids og gaffelbukke bliver ikke meget større af at blive skudt i august)
3) Dialog blandt nabojægere på venskabelig plan og ikke med moralens lange
pegefinger det kan sagtens lade sig gøre (det tager måske lidt tid).
Et lille opkast trods-alt, jeg er godt og grundig træt af at læse i diverse
aviser samt se på tv artikler eller nyhedsudsendelser om bukke-træf D-16-maj hvert år hvor man får læst og skrevet at der blev nedlagt et antal spids/gaffelbukke men desværre seksender-bukken manglede.

MORALEN MÅ VÆRE MAN KAN IKKE BÅDE SKYDE DEM OG HAVE DEM
Med venlig hilsen Johnny Lauritzen

Som at tisse i bukserne!

Hej.
At flytte bukkejagten fra foråret til brunsttiden i august er for mig som at tisse i bukserne, det varmer så kort at det ikke er værd at forsøge. Et eksempel! En jæger møder om foråret en stor flot og mægtig buk der måske grænser til en medaljebuk. Fint tænker jægeren, til august venter jeg lige til jeg er sikker på kæmpen har sørget for at sikre de stærke gener til næste generation. Bukken falder derefter så for en perfekt bladkugle og alle er glade fordi generne lever videre. Næste forår føder råen så kæmpens afkom som nu skal til at udvikle sig. Det lykkedes den lille buk ar klare sig gennem efterårets jagtsæson og vinterens kulde og møder nu foråret som en dejlig sund og viril et åring buk.
Jægeren glæder sig allerede til at se den lille buk vokse sig stor og stærk som sin far, men desværre har den lille buk også arvet sin fars evner til at opsøge det andet køn og derudaf blevet ganske uforsigtig. I sin iver efter at få lov, træder den en augustmorgen ud på naboens mark og forender inden den så meget som nåede at gøre kur til råen så altså! de stærke gener nåede ikke længere.
Jægeren måtte konstatere at den store stærke buks gener ikke nåede at udvikle sig som han ønskede og sundheden, størrelsen og bestanden havde ikke ændret sig en tøddel. Konklusioner må være! skal vi ændre på råvildtbestandens sundhed, så hjælper det ikke at flytte bukkejagten, men derimod skal der skydes flere råer om efteråret, så bestanden ikke eksploderer. At råvildtet tilsyneladende synes mindre i statur, skyldtes næppe at vi har bukkejagt om foråret, nej mere at de senere års milde vintre ikke som tidligere gjorde kål på de mindre og svage dyr og samtidig at der efterhånden over det ganske land opstået en holdning der beskytter råen i større grad end godt er. Hvem siger forøvrigt at størrelsen
er tegn på sundhed. Hvis det absolut kun skal dreje sig om at vi skal skyde bukke i medalje størrelsen, så tag dog til udlandet, men vil vi opleve bukke af den kaliber her i landet, så er parolen vel ganske enkel! Lad dog for pokker være med at skyde de små, at tro at råvildtet bliver større og sundere af at flytte bukkejagten til august, er ønsketænkning og har intet med virkeligheden
at gøre.

Niels Nielsen
Brande

Sover i?!

Hallo !
Sover i, i timen? Bukken har beslået råen i August og råen sætter lam i Maj kom med en ny undskyldning for at dumme jer, det har ingen betydning.
Det gælder om selektiv afskydning og at vi skal ændre holdning om at naboen skyder
den nok alligevel. Kom med noget nyt drenge og piger det lyder som DN.
Kai Yde Eriksen

Hønen eller ægget kom først?

Om vi skal have svensk eller dansk bukkejagttid... Er et spørgsmål der kan paralelliseres med debatten om det er "ægget eller hønen, der kommer først".....Når vi nu snakker om det arvemæssige og biologiske. Idet det jo er sådan, at de bukke, vi skyder nu i maj har gjort deres avlspligt i det foregående år i juli-august. Råen har forlænget drægtighed, befrugtet af de bukke, vi skyder nu i maj. Så det kan være hip som hap om vi flytter jagten i det perspektiv. Sådan!
Men i et jagtkulturelt perspektiv skal jagttiden ikke flyttes.
Forårsjagten er indbegrebet af århundreders dansk jagtkultur: at have bukkejagt i maj-juni-juli med skønne morgener, gensidig glæde over jagtens udfordringer og så på et tidspunkt hvor bøgeskoven er smukkest i hele året. Og personligt vil jeg ikke være med til at flytte jagten. Jeg elsker bukkejagt i forårssol og vil kæmpe for at den bevares.

Med venlig hilsen, Søren Holst, jæger og
socialrådgiver.