Skyd en hare på rejsen

Skyd en hare på rejsen

Steen Lennert er godt nok slædekusk for turisterne, men først og fremmest fanger.
I Sisimiut hvor han bor er der fine fangstmuligheder for hvaler, hvalros og isbjørn. Skindet til bjørnebukserne har han naturligvis også selv fanget.

Småvildt

Fangst og jagt er så indgroet en del af den grønlandske hverdag, at selvom fangerne er ude at køre med almindelige turister, så lader de ikke en god chance for et par ryper eller en hare gå fra sig.
Klimaet er perfekt til den slags spontane fangster. Småvildtet er stivfrossen efter en times tid på slædens opstander og kan derefter placeres i den store slædepose til sulten melder sig.

Hundene er legendariske, og trækker til de dør. I tidens løb er de især blandt tilrejsende blevet omtalt som nogle blodtørstige og barske bæster. Det er langt fra et dækkende billede af de fine hunde, som gerne lader sig håndtere af fremmede og så kælent som en anden brugshund kaster sig på ryggen for at blive aet på det behårede maveskind.

Slæderejsen
© huntersmagazine.com
2003, Steen Andersen

Slæderne stoppes med jævne mellemrum, så hundene kan få et hvil, menneskene strække benene og skavlerne blive filtret ud af hinanden. Selvom hundene har faste pladser i spandet skifter de alligevel rundt alt efter forhindringerne og interne små stridigheder. I løbet af et par timer er de tolv liner flettet næsten helt sammen.

Hundene arbejder snildt i 8 – 10 timer hver dag og kan med fuldt lastede slæder tilbagelægge en dagsmarch på 70 km eller mere.
Man rejser fra hytte til hytte, og benytter kun telte hvis man er meget langt hjemmefra eller bliver overrasket af dårlig is eller dårligt vejr.
Aftenerne bliver brugt til historier om de lange rejse, og til at få sokker og anden beklædning tørret.

Slæderejsen
© huntersmagazine.com
2003, Steen Andersen

Fotogrej og videokameraer klarer nemt kulden, når de ikke bliver taget med ind i de varme hytter, hvor der vil samle sig kondensvand såvel uden på som inde i det følsomme apparatur.
Batterierne holder ikke længe i lave temperaturer. Opladelige batterier skal være små, så de kan varme sig i lommen og kun være ude når de skal bruges.

Grønlandsk frokost

Turisterne bliver instrueret i at smøre en madpakke ved morgenbordet. Gid idé, for efter nogle timer i 10 – 20 graders frost bliver man sulten. Madpakken spises på slæden og skylles ned med the, kaffe eller varm saftevand, og hvis man lusker over til fangernes frokostanretning venter der en herlig kulinarisk oplevelse i form af hvalspæk, sælspæk, tørret fisk, og tørret kød fra rensdyr og moskusokse.

Turist i Grønland

Siden Knud Rasmussens dage er det blevet meget lettere at opleve Grønland på den rigtige måde - fra hundeslæde.
De fleste rejseoperatører tilbyder slæderejser i snart sagt enhver afskygning, og en tur på to dage med en enkelt overnatning, giver en glimrende oplevelse af hvad det vil sige at rejse i Grønland.
Folk i almindelig fysisk form kan sagtens klare turen, der gøres af både børn og pensionister. Påklædningen sørger outfitterne for, de slipper simpelthen ikke nogen løs på en slæde, uden de er ordentligt klædt på. Det vil i de fleste tilfælde sige i lejet sælskindstøj, som holder en varm og glad uanset om man kører på de frosne søer og fjorde, eller hjælper til med at skubbe slæderne op over fjeldene der skal forceres på rejsen.