Sønderskudt suppe

Sønderskudt suppe

Vild forædling af det mindre reelle kød. Suppe med kødboller af hakket vildtkød.

Vildtsuppe med kødboller af hakket dåkalv.

Det helt enkle.

Suppe kan gøres til en kunst. Især hvis man ikke er i besiddelse af de rigtige råvarer i den rigtige - rigelige - mængde. Som jæger er man også på denne front bedre hjulpet end de fleste, fordi man hele tiden har vildtkødet inden for rækkevidde og for det meste i mængder hvor man kan tillade sig at være en smule ødsel med de ædle varer. Og bevilger man sig denne luksus, så opnår man vidunderlige resultater med enkle midler. I en grad så enkeltheden næsten bliver kunstnerisk.

Sønderskudt.

Fra tid til anden står man der i vildtkøkkenet med en bov eller kølle der har fået et skud - ja for boven - så den ikke kan anvendes som en hel steg. Eller en hals eller afpuds fra en steg som der ikke lige er anden anvendelse for. Og her skal man straks og helt reflektorisk gribe ud efter den store suppegryde. Brune alt kødet og dække det med vand. Lade det snurre en tre timers tid. Fjerne skummet i begyndelsen af kogeprocessen med en hulske, og når kogetiden er tilendebragt filtrere suppen gennem et rent viskestykke - DER ENDELIG IKKE MÅ VÆRE VASKET MED SKYLLEMIDEL. Suppen er klar. Den kan reduceres yderligere, fryses ned eller spises som den er. Jo mere den klare suppe reduceres - koges ned - jo kraftigere smager den. Eksperimenter med denne del af suppetilblivelsen til den er lige som Du selv foretrækker vildtsuppe.

Raffinementer.

Suppen her kan umiddelbart anvendes eller suppleres med et utal af urter, grøntsager og tilsætninger af kød i forskellige afskygninger. Her kan den personlige udvikling få frit spil. Denne version følger det enkle og sønderskudte koncept. Køllen med skudhullet - eller de kraftige bidemærker fra en effektiv hønsehund - er blevet forædlet. Kød med blodudtrædninger er blevet kasseret. Det reelle kød skåret fra som småkød og derefter hakket, mens knoglerne og afpudset røg i suppegryden sammen med de øvrige kødstykker. Det hakkede vildtkød er til denne ret blevet trillet til små kugler og smørstegt et par minutter på en hed pande, mens de hele tiden er trillet over panden, så de har fået farve over det hele.

Serveringen.

Den reducerede og skoldhede suppe serveres direkte fra kogepladen og kødbollerne kan enten hældes op i suppen eller serveres i en forvarmet skål for sig selv. Er man til suppe ude på jagten kan en velfungerende termokande - som ikke anvendes til andet end suppe - også holde både suppe og boller delikate varme til det rette tidspunkt ude i prammen, i remissen eller i læ bag et par tykke stammer inde i skoven.